Tuesday, 23 December 2014

Hujan nikmat...

Bismillahirrahmanirrahim...

Almost 2 weeks hujan turun non-stop. Tp, 3-4 hari ni, its like a heavy rain. Alhamdulillah, this year, x seteruk last year. Last year, almost 3/4 bandar Kuantan ditenggelami air.

Bila hujan turun tanpa henti, banyak kerja seharian yg terganggu. Even, jemur baju berhari-hari pn x kering2. Dalam tidak sedar, ramai manusia yg lupa, hujan juga nikmat Allah.


Allah menjadikan hujan sbg nikmat dan rahmat bagi makhluk-makhluk-Nya, tidak terkecuali manusia. Bahkan Al-Qur’an menyebutkannya sebagai sumber kehidupan.
Dan dari air Kami jadikan segala sesuatu yang hidup. Maka mengapakah mereka tiada juga beriman?” (QS. Al-Anbiya’: 30)
Namun di satu sisi, Allah juga pernah menjadikan hujan dan berlimpahnya air sebagai hukuman atas kaum pembangkang, seperti yang menimpa kaum Nabi Nuh ‘Alaihissalam.
Dan (ingatlah kisah) Nuh, sebelum itu ketika dia berdoa, dan Kami memperkenankan doanya, lalu Kami selamatkan dia beserta pengikutnya dari bencana yang besar. Dan Kami telah menolongnya dari kaum yang telah mendustakan ayat-ayat Kami Sesungguhnya mereka adalah kaum yang jahat, maka Kami tenggelamkan mereka semuanya.” (QS. Al-Anbiya’: 76-77)
So, saat turunnya hujan, we supposedly berharap agar hujan tersebut membawa kebaikan dan menjadi rahmat drpd Allah swt + memperbanyakkan doa saat hujan turun kerana termasuk waktu yg mustajab.
Wallahu'alam..

Thursday, 4 December 2014

Thank you Allah...

We breathe without thinking, but more than that, we breathe without thanking.

Wednesday, 3 December 2014

Sunday, 23 November 2014

Nothing to worry..

If u prayed as much as u worry, you'd hv nothing to worry about...

Saturday, 22 November 2014

He knows...

'There's none who understands you better than Allah..Seek His help and ask for the best. Only He knows what's is best for you...' (Abdulbary Yahya)

Wednesday, 19 November 2014

Undefined mode

Bismillahirrahmanirrahim..

Mode : Undefined
Venue: Maths Department

Suddenly, I feel like I wanna write something..
(tengah2 key in markah, bole puler tiba2 terasa nk update blog..apakah Norly..)

Usually, bila ada perasaan yang x best, mesti aku akan terasa nk update blog.
Maybe, this can be one of the medium for me to express my feeling..

Ya Allah, please guide me in every single steps.
You know everything..


Tuesday, 18 November 2014

Appreciate what we have

There are so many things to be happy about and so many ways to appreciate the things that we have...

Mode: Im still in Serting rite now. duty warden huhu...

k la..got to go..hv add maths slot...


Monday, 17 November 2014

Pinjaman Allah

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah, perancangan Allah itu lebih cantik.
Setelah sekian lama tidak ketemu, tanpa dirancang, semalam dapat berjumpa dengan Sayme. She's my best friend ever, sahabat suka duka, senang susah semenjak zaman blaja di Kolej MARA Seremban, blaja di bumi Auckland, sehinggalah sekarang. Lebih2 lagi, Sayme adalah antara naqibahku di Auckland dulu.. She's the one yg menyaksikan setiap perubahan dalam diriku, jatuh bangun aku, dan segalanya.. Tanpa aku menyuarakan apa yg bermain dlm fikiranku, Sayme terlebih dahulu akan menyuarakannya..
Uhibbukifillah Sayme..

Banyak perkara yang dikongsikan dalam tempoh yang sekejap cuma. Antara perkongsian @ kata-katanya yang mengetuk-ngetuk kepalaku dan tersemat kuat dalam kepalaku sehingga ke saat ini adalah..

Norly, 
Semuanya adalah pinjaman daripada Allah. Ibu bapa kita tu hanya pinjaman daripada Allah. Bila2 masa sahaja Allah boleh tarik..
Perlu banyak2 berdoa dengan Allah..doa sungguh-sungguh..

MasyaAllah.. Bukan aku tidak tahu itu semua, tetapi aku lupa..
Bila difikirkan balik, kata2 Sayme tu merupakan peringatan yg Allah nk bg padaku, tetapi melalui sahabatku Sayme..
 




Terima kasih Ya Allah..
Jzkk Sayme. Uhibbukifillah..

Sunday, 16 November 2014

Handle with prayer

Norly, handle with prayer !!!

Dont depend on people to pick you up when you are down.
Pick yourself up to pray, and Allah will lift your soul.

Thursday, 6 November 2014

Allah knows...

Bismillahirrahmanirrahim...

Arini, pagi-pagi lagi da speechless huhu..
Someone asked me question that I really do not know the answer, and of course I do not know how to answer that kind of question..
(Bukan usually, seorang cikgu sentiasa dapat jawab soalan ke...hahaha...)

Only Allah knows the answer..

Tuesday, 4 November 2014

Good Things

'Search for a good heart, but dont search for a beautiful face. Coz beautiful things are not always good, but good things are always beautiful...'

Actually, im sooo sleepy rite now. but, cant sleep.
So, I just turn on my lappy and write down something... :)

Merendahkan itu tanda ingatanNya...

Sesiapa yang Allah rendahkan darjatnya, tidak bermakna ia terhina selama-lamanya. Peluangnya masih ada.
Kerana apabila Allah melihat kesungguhannya dalam memperbaiki diri, pasti Allah akan mengangkat darjatnya semula ke tempat yang termulia...

Sunday, 2 November 2014

Convocation Autumn 2010

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah.. semalam (1 Nov 2014, Sat) mengiring 5 pelajar MRSM Serting ke Permata Pintar, UKM untuk selection for the International Mathematical Olympiad (IMO) bersama Sai.

At the same time, UKM are having their Convocation Day. Sangat best tgk lagak semua graduan sibuk bergambar dengan jubah masing-masing with their femly and also frens..

Then teringat my Convocation Day (Autumn 2010) in Auckland, New Zealand. We just celebrate it among us, without parents huhu... but for me, that's fine.






I miss these moments...


What matters ???

'We can never please everyone.. But we can always please Allah and that's the only one that matters'

Friday, 31 October 2014

Inspire your students...

'Even though the road for teachers can be a difficult one, its still worth it in the end when you can inspire your students to keep going and not give up...'

This quotes really touches  me today..
Oh no.. why suddenly dpt mood untuk update blog ptg ni???

This morning, ramai students Form3 came to see me at staffroom before they going back home.
Ada girls from 3IK yg dtg menangis-nangis la plak, tatau la nape sedih bebeno huhu..
 Dalam x sedar, in 3 years time, the bonding between us becomes closer.

Macam nk gelak je bila mengingatkan, when they were in Form1 (that was the first time I teach lower form), I really didnt know how to handle them. To be honest, I do not know how to handle kids.
x suke students yg nk manja2, nyendeng2 haha..

For almost 3 years I've been their Maths' coordinator, now I feel a lil bit sad.
And I really do love them all (batch Form 3 2014 - 121 generation), especially 3 IK.

3 Ibnu Khaldun.
3 Al-Haizam


These 3 students (Pian, Haziq, & Adib) - pelajar yang 'nakal' , suke buat lawak entah pape dalam kelas, but they really perform in Maths. Blaja sungguh2, melawak sungguh2, gelak sungguh2. So, I don mind, never disappointed me. Actually, I jz take over their class for this year.

They really love to disturb me at staffroom haihh.. At first, rimas & serabut jugak, but then they really cherish my days...

From left: Haziq Fazlin, Adib Haziq, Suffian Khir






Pian, Haziq, Adib, & Nasrulhaq



My Dear 2 Al-Faraby 2014

Today, I received a simple card, but really special from my dear 2 Al-Faraby :)

So sweet ...

The card and their request from me today really touch my heart :)
Today, we had our last class. I might not teach them again for next year.

For almost 2 years with them, so many things happened huhu...
~~ Teacher Yana yang pernah koyakkan buku and siap kena baling hohoho.. (sooo cruel I think..)
~~Teacher Yana yang very strict , cold, and sangat susah nak senyum haha...
(That's why some of them hv tried to write a letter to me, asked me to smile, be more friendly, being their friend, and.... asked me for not to be a fierce teacher huhuhu... )

The kids are so funny and as time goes by, they well behave, and I do love them :)

2 Al-Faraby 2014
From left: Ahmad, Akhram, ImNash, Ir, Ayad, Nuk, Ziad, Anwar, Kimi, ImPres, Nafie, Alif, Zafier, Shahzleen, Afiqah, 'Aina, Atikah, Aimi, Ira, Almeera, and Maisarah.
(2 missing: Haikal & Aireen)

Sunday, 28 September 2014

Feeling Uneasy...

Bismillahirrahmanirrahim...

Lokasi: Bilik warden MRSM Serting (duty..)

Lama sungguh x update blog ni huhu.. Almost 2 years :|
Almost forget the password hohoho..

Mode arini: feeling uneasy.
Rasa mcm nk shoot blk Kuantan je, tp duty warden untuk wiken ni huhuhu..
Pagi2 lagi aku da call parents, dengan harapan dapat hilangkan perasaan x best ni.. But, still..
Tengahari call ibu lg, until she can detects there's something wrong happened (naluri seorang ibu).
And as usual, aku akan ckp tade pape and I juz want to hear her voice.

So, suddenly teringat blog yg da sgt lama x update.
Teratak ni suatu masa dahulu menjadi tmpt utk aku express my feelings in words.
Even im so bad in expressing my feelings and thoughts in words...

Ya Allah, permudahkanlah..
Hanya Engkau sahaja yg ada solution tu.
Hilangkanlah dan jauhkanlah sekiranya ianya x elok untukku.