Monday, 12 March 2012

exam...

Bismillahirrahmanirrahim...

Di kala sahabat-sahabat yang lainnya sedang berehat, aku ingin ambil peluang utk update sikit di teratak ni...

Hari ni merupaka hari pertama, exam Dip Ed di Cheras.
Wah..da sgt lama rasanya tidak menduduki exam.
Sudah lama jugak aku x tido dalam dewan exam, arini berulang kembali seperti zaman2 blaja dulu.
Malu betul td kena tego dengan Dr Sabri sbb tertido time exam Psikology. malu2 huhu...
Mcm mn boleh terlelap pn, tatau la, sedangkan da ade bnyk bekalan sweets dalam pencil case.

Seminggu yg lepas, aku nyaris accident di Kuala Pilah, gara-gara terlelap jgk time drive.
Sedar2, bukak mata, aku sudah berada di lane sebelah. keadaan jln raya, kereta2 da tunggang langgang.
Terjaga pn ats sbb kereta depan da bunyikan hon, dan juga bunyi geselan tayar dengan jalan kereta tu sbb tekan brek.
Time tu, aku mmg merasakan kereta aku akan abis remuk sebab nyaris berlanggar depan-depan.
Sekiranya berlakulah kejadian itu, nyawa sendiri belum tentu selamat.
Namun, kuasa Allah, Allah selamatkan lagi.
Selalu sangat terbabas gara2 terlelap time drive, membuatkan aku rasa lali bila terbabas.
Tapi, kejadian di Kuala Pilah ini, betul2 membuatkan aku menggigil dan muhasabah diri sejenak.

ok la, stop la pasal accident ni.
di cheras punye cerita, aku rasa sgt dahsyat sbb masuk exam tanpa sebarang preparation.
nk bertawakkal, x berusaha yang sepatutnya.

melihatkan sahabat2 yang rajin mengulangkaji, sedikit sebanyak memberi momentum kepadaku. memang kita kena aim the best, tp ntah kenapa aku cuma fikir utk lulus shj, as long as dapat lesen mengajar tu.
sometimes, aku lihat sangat ramai manusia yg berusaha utk masuk ke dewan exam, which is exam dunia shj. tapi, mcm mn dgn exam akhirat. semuanya sungguh tenang, mcm tida preparation pn utk exam akhirat.

astaghfirullahal'azim...
da.. da..
jom blaja KPT dan QSS.
moga Allah permudahkan segala urusan antunna.