Wednesday, 9 November 2011

Muhasabah Sejenak...

Manusia itu dua matanya (ibarat) penunjuk, dua telinganya sebagai pemberi isyarat 'AWAS', lisannya sebagai penterjemah, dua tangannya sebagai sayap, dua kakinya ialah posmen, hatinya pula sebagai raja. Sekiranya rajanya baik, maka baiklah bala tenteranya...

Aku merasakan sungguh lemah di saat ini..
Tiada daya, tiada kekuatan untuk terus berada di sini..
Aku tidak suka dgn bi'ah di sini..
Tiada kekuatan untuk aku terus di sini...
Berikanlan aku seorang Harun ya Allah...

~~Ya Allah, pandulah aku dalam setiap langkahku...~~


'Some flowers grow best in the sun,
Others do well in the shade,
Allah always knows what is the best for us,
So, He puts us where we grow the best...'







'Hai Tuhan yang mengubah segala hati !
Tetapkanlah hatiku atas agamaMu'

Monday, 7 November 2011

Muhasabah Eidul'Adha

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah...

Syukur kehadrat Ilahi kerana hingga ke saat ni, aku masih boleh bernafas.
Sepanjang perjalanan pulang dr Kuantan ke Serting hari ini, beberapa kali juga aku hampir terbabas, gara2 tidak sedar. Da selalu sgt mcm tu, sehinggakan aku rasa itu satu kebiasaan bg ku.
Tetapi utk hari ni, sepanjang drive td, aku cuba utk fokus sebaik mungkin, cuba utk mengelak sebarang kejadian2 yg x diingini since adikku yg bakal menduduki SPM ada dalam kereta.
Astaghfirullahal'azim.

Muhasabah 'Eidul'adha...

Apa yang telah kita korbankan demi D&T?
HARTA? MASA? TENAGA? JIWA? FIKIRAN?
Moga konsep pengorbanan dpt dihayati bersama insyaAllah.

Tuesday, 1 November 2011

Flat dengan urusan dunia

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah br setel hal2 di maktab (untuk hari ini..)
Esok kena mengadap lg ;(
Tidak sampai setahun lg aku di serting. mcm mn ni...
Mampukah aku bertahan?
Sgt2 kagum dengan cikgu2 senior yg da lama n masih bertahan.

Starting semalam, rasa sgt2 penat dengan 'technical stuff' di maktab.
Hari ini jgk sgt kelam kabut n sgt tidak tersusun.
x cukup ciri2 individu muslim ni ;(
Sometimes, rasa mcm tade ruh je buat keje2 'benda alah' ni.


Rasa mcm sgt2 robot je berada di serting ni.
Robot yang bekerja mengikut kehendak tuannya - digunakan bila perlu shj. Robot yg patuh arahan tuannya, tetapi tiada matlamat hidup, tiada hala tuju.


Ya Allah,
kerja2 duniawi ni akan senantiasa bertambah.
kerja2 duniawi ni jgk akan senantiasa mengejar kita.
sekiranya kita tidak disibukkan dgn kerja2 dakwah, for sure kerja2 duniawi ni la yg akan mengisi masa2 kita.

Ya Allah,
pandulah aku dalam setiap langkahku...
pandulah aku dalam setiap perkataanku..
pandulah aku dalam setiap perbuatanku..

mode: flat dengan urusan dunia. xnk jd robot yg berjaya di maktab ni. any solution ???