Friday, 1 September 2017

Eidul Adha

Moga hatiku sekuat & seteguh Ibrahim

Saturday, 19 August 2017

Kuliah maghrib

Hadith
๐Ÿ“š Ganjaran pahala seperti menunaikan haji & umrah

✔ Barangsiapa yg keluar drpd rumahnya dlm keadaan bersuci dgn tujuan utk menunaikan solat fardhu, pahalanya sebagaimana mengerjakan haji.

✔ Barangsiapa yg keluar drpd rumahnya dlm keadaan bersuci dgn tujuan utk menunaikan solat dhuha, pahalanya sebagaimana mengerjakan umrah.

๐Ÿ“š Masjid adalah taman syurga

๐ŸŒบ Apabila kamu melalui kebun2 syurga (masjid) , hendaklah kamu memetik buah2 nya (kalimah subhanaAllah, alhamdulillah, Allahuakbar).

✔ orang yg jaga rumah Allah,  Allah akan jaganya
✔ kita seharusnya berlumba lumba dalam mengerjakan ibadah,  itu pelaburan kita di dunia.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰

# Kitab Riyadhus Solihin #
๐Ÿ”ท Sunat menanyakan orang sakit kpd keluarganya ๐Ÿ”ท
- bagi pihak keluarga org yg sakit, sunat menjawab persoalan dgn baik

๐Ÿ”ท Jangan berputus asa dgn ujian Allah ๐Ÿ”ท
1. apabila kita diberi ujian kesakitan, kita perlu senantiasa berdoa moga dimatikan dalam husnul khotimah, sentiasa berlapang dada dgn kesakitan yg Allah bagi
2. hendaklah bnyk berdoa moga diberi rahmat Allah & bertawakal kpd Allah
3. hidup kita kena bnyk bertawakal

๐Ÿ”ท Menghadapi saat2 kematian ๐Ÿ”ท
1. setiap makhluk pasti akan mati & menghadapi kesakitan ketika mati
2. merasa panas & dahaga. makanya sunat sapu muka dgn air dan doa moga mati dlm keadaan husnul khotimah.

Saturday, 12 August 2017

Musuh iblis

๐Ÿ“š Musuh iblis

1. Nabi Muhammad saw
2. Pemimpin yang adil
3. Orang kaya yang tawadhuk (merendah diri)
4. Peniaga yang benar & jujur
5. Orang alim yang khusyuk dalam ibadahnya
6. Orang beriman yang suka memberi nasihat
7. Orang beriman yang berkasih sayang dgn orang sekelilingnya
8. Orang yang bertaubat & sentiasa bertaubat
9. Orang yang wara' drpd membuat benda haram
10. Orang beriman yang sentiasa berada dalam keadaan bersuci
11. Orang beriman yang suka bersedekah
12. Orang beriman yang baik akhlaknya dengan manusia
13. Orang yang mrmbawa Al-Quran & istiqamah dlm membacanya, walaupan 2-3 ayat setiap hari
14. Orang yang bangun malam di mana semua org sedang nyenyak tidur
15. Orang beriman yang bermanfaat kpd orang lain


# Kitab Riyadhus Solihin #
๐ŸŒบ Mendoakan orang sakit ๐ŸŒบ

1. Allah bagi kesakitan bagi tujuan kafarah dosa
- menggugurkan & menghapuskan dosa-dosa lalu
2. Apabila diberikan kesakitan, hendaklah kita
✏ sabar
✏ menyebut  ู„ุงุญูˆู„ ูˆู„ุง ู‚ูˆุฉ ุงู„ุง ุจุงู„ู„ู‡
" Tiada daya & upaya melainkan dengan pertolongan Allah "
3. Apabila menziarahi seseorang, haruslah bertanya kesakitan yang ditanggung dengan tujuan untuk membantu / meringankan beban
4. kesabaran & ketaqwaan kita dlm menghadapi penyakit, Allah bagi ganjaran pahala.
5. Apabila diberikan kesakitan,
selalulah menyebut  ู„ุง ุงู„ู‡ ุงู„ุง ุงู„ู„ู‡، ุงู„ู„ู‡ ุงูƒุจุฑ

#kuliahmaghrib

Monday, 31 July 2017

ุงู„ุญู…ุฏ ู„ู„ู‡.. ุงู„ุญู…ุฏ ู„ู„ู‡.. ุงู„ุญู…ุฏู„ู„ู‡

Moga dgn pertambahan usia, bertambah juga amal solehku.
Ya Allah, berikanlah aku kekuatan dlm menghadapi hari2 yg mendatang.
Terima kasih ibu n ayah ๐Ÿ˜˜

Today i got surprised from 5IS.
talking abt 5IS, semua cg yg mengajar f5 kenal. even dlm miting pn, famous. famous nape eh๐Ÿ˜• famous sbb ramai sgt pelajar2 special dlm kelas tu. sabar je la huhu.. alhamdulillah da f5, bnyk da berubah..

Then, i got surprised from 4AH.
actually im in the mood of tengah mrh dgn dorg (because of the exam result and attitude) ๐Ÿ˜
but, hmm..
even baru mengajar dorg in jz a few months, sometimes they knoe how to entertain me, make jokes in class..
sometimes make me angry๐Ÿ˜š

i wonder, kenapa kelas pelajar2 'nakal' yg selalu suke buat surprise๐Ÿ˜ฉ
mood cg tgh marah pn jd terbantut๐Ÿ˜ฉ








Sunday, 30 July 2017

Curhat

why am I so sensitive today... ๐Ÿ˜ž

I just nk bg duit belanja je, tp kena marah (its not the exact word actually). bkn kena marah pn actually, but im the one yg x bole org tinggikan suara, cepat je mata ni berkaca.. ๐Ÿ˜ข

smlm pn, niatku hanya nk bergurau. xtau kt mn yg x kenanya (maybe wrong time). ditinggikan suara. dgn org lain, maybe its normal. but for me, its not.
#imyoursis
and today... again...

#muhasabahdirisendiri
#tiadakeperluan

mmg mcm ni ke.. bila kita sudah tidak diperlukan..๐Ÿ˜ฐ
people easily change.

Saturday, 22 July 2017

Al-Quran Kalamullah (Percakapan Allah)

Tazkirah Dhuha 22julai

✔ 2 nikmat yg selalu manusia lupa
๐Ÿ”นnikmat sihat
๐Ÿ”นnikmat lapang

๐ŸŒบ Al-Quran Kalamullah ๐ŸŒบ

1. Definisi Iman = percaya & yakin
2. Rukun Iman
๐Ÿ”นBeriman kpd Allah: yakin kewujudan Allah. Allah kita x nmpk, tp kebesaranNya kita bole nmpk.
๐Ÿ”นBeriman kpd malaikat: at least beriman kpd 10 malaikat.
✔ ุฌุจุฑูŠู„ (menurunkan wahyu)
✔ ู…ูŠูƒุงุกูŠู„ (memberi rezeki)
✔ ุงุณุฑุงููŠู„ (meniup sangkakala)
✔ ุนุฐุฑุงุกูŠู„ (mencabut nyawa)
✔ ุฑู‚ูŠุจ (mencatat kebaikan)
✔ ุนุชูŠุฏ (mencatat keburukan)
✔ ู…ูˆุนูƒุฑ ุฏุงู† ู†ูƒูŠุฑ (menyoal org mati di tanah perkuburan)
✔ ุฑุถูˆุงู† (menjaga pintu syurga)
✔ ู…ู„ูƒ (menjaga pintu neraka)

๐Ÿ”นBeriman kpd Al-Quran
๐Ÿ”นBeriman kpd Rasul
๐Ÿ”นBeriman kpd Qada & Qadar
๐Ÿ”น Beriman kpd Hari Akhirat

๐ŸŒบ Al-Quran Kalamullah ๐ŸŒบ
(Percakapan Allah)

๐ŸŒธ Sebaik-baik kamu adalah org yg mempelajari Al-Quran dan mengajarkan kpd org lain.

๐ŸŒธ Bacalah Al-Quran,  kerana Al-Quran akn dtg kpd kita di akhirat nanti, memberi syafaat kpd kita.

๐ŸŒธ Orang2 yg mahir dgn Al-Quran,  di akhirat nanti akn bersama dgn malaikat.

๐ŸŒธ Orang yg membaca Al-Quran dlm tergagap-gagap & merangkak-rangkak diberi 2 ganjaran pahala
✔ kerana berusaha membaca
✔ kerana melihat ayat2 Al-Quran

๐Ÿ“ Banyakkan baca surah Al-Waqiah
๐Ÿ“ Jangan tinggal solat Dhuha

Thursday, 20 July 2017

Cerita Hati

 ุจุณู… ุงู„ู„ู‡ ุงู„ุฑุญู…ู† ุงู„ุฑุญูŠู…

'Cerita Hati'

Lagu ni sentiasa mengingatkan aku memori2 di Auckland dulu,  especially time jaulah. Lagu ni x sah kalo x dimainkan dlm mpv sepanjang perjalanan. 
#akudriverpencen ๐Ÿ˜Š
if lagu ni jd lagu tema jaulah, lg parah, asyik nyanyi je la.. 


sblm tidur, rutin utama, set alarm. bnyk yg amat huhu.. 
sepatutnya lagu ni la yg kejut aku pg2, but it turns out dat i never heard this song every morning. kdg2 je la dpt dengar ๐Ÿ˜…
hmm..xtau la tu. ๐Ÿ˜…
tgn automatic turn off the alarm huhu.
lagu punya rancak,  bole x sedar. 

moh le tidur.. 
moga tidurku jua ibadah buat diriku..